Najlepszy lek na niepogodę – prawdziwy domowy rosół

Czym mężczyzna jest w stanie najbardziej zaimponować kobiecie? Odpowiedź na to pytanie mogłaby stać się częścią większego cyklu artykułów, a i tak każda kolejna czytelniczka dodałaby swoje kolejne typy, negując te opisane w danym tekście. Dlatego przyjmij za pewnik, nie wchodząc w większą dyskusję to, że Twoja męskość w jej oczach rośnie jeszcze bardziej wtedy, kiedy widzi, jak wkładasz fartuch, ostrzysz noże i udajesz się do kuchni.

Każdy moment jest dobry, by gotować dla ukochanej kobiety, czy nawet znajomych. Sprawność posługiwania się nożami, przyprawami i pomysłowość w kuchni zagwarantuje Ci przeżycie, nawet jeśli do dyspozycji pozostanie Ci jedynie studencka lodówka. W rodzinnym domu zrobi z Ciebie bohatera rodem z amerykańskiego kina akcji.

Jeszcze większe wrażenie zrobisz w okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo złapać katar i przeziębienie. Czy widzisz oczami wyobraźni jej zachwyt, kiedy na wieść o jej chorobie, wracasz ze sklepu z pełnymi torbami, wkładasz taki fartuch kuchenny i udajesz się ostrzyć noże, aby uleczyć swoją ukochaną za pomocą prawdziwego polskiego domowego rosołu o cudownych właściwościach leczniczych? Nie widzisz? Nie umiesz ugotować rosołu? Nic straconego! Wystarczy Ci jedynie pięć godzin wolnego, bardzo wolnego czasu. Rosół wymaga od Ciebie tylko tego. Czasu. Prawdziwy rosół, którego ona jest warta, jest w Twoim zasięgu. Powiedz jej, że domowy rosół wart jest czekania.

prawdziwy domowy rosół

Królowa polskich zup, czyli domowy rosół w męskim wydaniu

Ile domów, tyle przepisów. Jednak musisz wiedzieć, że w tym wypadku to nie będzie przepis na wywar z kurczaka, który imituje prawdziwy rosół. To nie będzie lekka i prosta zupka z torebki. W końcu to nie będzie oszukiwanie kostkami rosołowymi. To będzie męski przepis na prawdziwy polski rosół z bogatym smakiem, który uzyskasz dzięki różnorodności.

Wybór mięsa na domowy rosół

Prawda jest taka: im bardziej różnorodne mięso, tym bogatszy i głębszy smak rosołu. Zatem proponuję Ci zaopatrzyć się przynajmniej w dwa gatunki.
Najczęściej gotuję rosół na kurczaku oraz wołowinie. Wiem, że wielu mistrzów kuchennych harców dodaje także cielęcinę, która powoduje, że smak rosołu staje się gładszy i bardziej subtelny. Wybór pozostawiam Tobie.
Pamiętaj, żeby zakupić mięso naprawdę dobrej jakości. Najlepiej ze sprawdzonego źródła.

Warzywa do prawdziwego domowego rosołu.

To dopełnienie smaku i aromatu prawdziwego męskiego rosołu. Jednak warto pamiętać, żeby z nimi nie przesadzić. Mają wzbogacić smak i aromat, a nie stać się decydującym składnikiem. Tym powinno być mięso. Zatem przydadzą Ci się dwie marchewki, dwie pietruszki, cebula, por oraz kawałek selera.

Jak przyprawiać domowy rosół?

Właściwa odpowiedź brzmi: z głową. Przygotuj pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, zielona pietruszka oraz sól.
Dodatkowo możesz dodać polski afrodyzjak, czyli lubczyk.

Składniki na prawdziwy domowy rosół

  • 1 kurczak (około 2 kg),
  • 250-300g wołowiny (antrykot, łata szponder. Dobrze, jeśli wybierzesz fragment z kością),
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • por,
  • pół selera,
  • cebula (najlepiej opalona nad ogniem),
  • natka pietruszki,
  • pieprz w ziarnach,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sół.

Przygotowania do gotowania męskiego domowego rosołu

Potrzebujesz garnka.
Jednak ten garnek musi być nieco większy niż ten, w którym gotujesz jajka.
Musi pomieścić co najmniej 3l. Do niego przełóż umyte wcześniej mięso i zalej zimną wodą, tak by całe było przykryte.
Obierz i umyj warzywa. Cebulę w miarę możliwości opal nad palnikiem. Natkę pietruszki pokrój.

Jak ugotować domowy rosół, który doceni każda kobieta?

Pamiętaj, że domowego rosołu nie wolno Ci doprowadzić do wrzenia. Przez to rosół przestanie być klarowny i nie koniecznie będzie pięknie prezentował się na talerzu. Stąd potrzebna jest Twoja uwaga i takie sterowanie płomieniem bądź mocą kuchenki, aby wywar delikatnie „pyrkał”, ale się nie zagotował. Na samym początku gotujesz jedynie mięso. Na powierzchni rosołu będą pojawiały się szumowiny z mięsa. Zbieraj je łyżką cedzakową, dotąd aż przestaną się pojawiać.
Po około 2 godzinach gotowania dodaj umyte wcześniej warzywa (marchewki, pietruszki, seler, por, cebulę). Sprawdź czy kurczak nie jest już ugotowany. Jeśli tak, wyjmij go z wywaru. Dodaj do zupy 4-5 ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe oraz pieprz w ziarnach. Gotuj do miękkości warzyw.
Tak przygotowany rosół podawaj najlepiej z domowym makaronem. Ok, możesz także z kupnym.

prawdziwy domowy rosół

Jak sterować smakiem domowego rosołu?

Przede wszystkim zapomnij o kostkach rosołowych. Tym nie zaimponujesz. Podbijesz smak, ale uwierz mi, ten sam efekt da Ci zwykła sól.
Smakiem rosołu możesz sterować za pomocą warzyw. A w zasadzie ich ilości. Wystarczy, że będziesz pamiętał, że:
marchew dodaje słodyczy do domowego rosołu;
pietruszka to źródło goryczki;
por i cebula nadają ostrość;
– cebula wcześniej opieczona nadaje goryczkę oraz przepiękny i bogaty aromat;
Co do mielonego pieprzu to raczej hołduje zasadzie, że każdy powinien doprawić swoją porcję na talerzu. Każdy w końcu ma inny smak.

Być może zastanawiasz się, po co opiekać cebulę w łupinie do domowego rosołu? Dzięki temu, oprócz wspomnianego aromatu, nadasz rosołowi pięknej, głębokiej barwy.

Jak dzięki domowemu rosołowi zostać królem kuchni?

Jeśli jesteś lebiegą w kuchni, to ten jeden rosół może odmienić całe Twoje kulinarne życie.
Oto bowiem domowy rosół, także ten z samej kury, to podstawa wielu innych zup.
Na jego bazie ugotujesz pomidorową, ogórkową, warzywną, krem warzywny.
Dodatkowo ugotowane mięso z domowego rosołu może Ci posłużyć jako podstawa do farszu do pierogów lub krokietów. Możesz też jak prawdziwy facet dobrać się do niego w towarzystwie musztardy. Przecież każdy tak robi 🙂

Jak widzisz prawdziwy domowy rosół to naprawdę nic trudnego. Poradzi sobie z nim każdy. Nawet średnio ogarnięty w kuchni facet. Co więcej, jestem przekonany, że także ten kompletnie nieogarnięty także da radę.
Jeśli Twoje zdolności kulinarne kończą się na zagotowaniu wody i zrobieniu jajecznicy, to uwierz mi, dzięki domowemu rosołowi wskoczysz o wiele poziomów wyżej w kulinarnym kunszcie. W oczach swojej kobiety staniesz się prawdziwym mężczyzną z hektolitrami testosteronu. Jej obrazu nie zmąci nawet, to kiedy zapłaczesz nad krojoną cebulą. Od wielu kobiet słyszałem, że nie ma bardziej seksownego widoku niż facet w kuchni. Nie mnie to oceniać, ale jeśli gotując domowy rosół, nie tylko postawisz ją na nogi, ale także wprawisz w zachwyt to chyba warto.
Smacznego.

Te wpisy mogą Ci się spodobać