Cydr domowy cz. 1 – Tata ma hobby

Stało się! Robimy cydr domowy!

Stwierdziłem, że pójdę na całość i zrobię cydr domowy w dwóch wersjach — dla leniwych i dla ambitnych.
Zacznijmy od samego początku, czyli od akcesoriów i składników niezbędnych, aby już wkrótce cieszyć się domowej roboty cydrem.
Aha, jeszcze jedno wersję podstawową przygotowuję na około 4 litry finalnego produktu, to dlatego, że do tego celu wykorzystam balonik do wina o pojemności 5l. Wersję dla ambitnych przygotowuję z nastawieniem na 20 litrów finalnego produktu. To dlatego, że czuję, iż będzie to prawdziwa bomba!

Zacznijmy ambitnie, czyli cydr domowy na wypasie

Do przygotowania wyjątkowo aromatycznego, pachnącego cytrusami oraz iglastym lasem domowego, ale nadal zachowującego jabłkowy charakter cydru niezbędne będą:

  1. 20 litrów soku jabłkowego 100%
    To bardzo istotne, aby nie był to żaden napój czy nektar. Potrzebuję czystego soku bez zbędnych dodatków i ulepszaczy.
  2. Fermentor
    czyli nic innego jak pojemnik, w którym przeprowadzę fermentację soku. Posiadam fermentor do piwa o pojemności 33l.
    Można je znaleźć np na CENEO <- ten dodatkowo wyposażony jest w kranik oraz rurkę fermentacyjną, którą i tak należałoby nabyć.
  3. Rurka fermentacyjna, kranik (najlepiej z reduktorem osadów)
    Wspomniana rurka pozwala na ujście gazom, powstałym w wyniku fermentacji. Jednocześnie zabezpieczając cydr przed wszelkimi zanieczyszczeniami z zewnątrz. Kranik ułatwia zlanie naszego cydru i pozbycie się osadów, które wytrącą się w czasie fermentacji.
  4. Drożdże do Cydru
    Bez nich cała operacja nie miałaby sensu. Nastawiam się na cydr wytrawny więc użyję drożdży Ciderini dry dedykowanych właśnie do cydru wytrawnego.
    Użyte przeze mnie drożdże wymagają pożywki czyli specjalnie spreparowanego zestawu witamin, pektyn itp aby wspomóc fermentację. Ja używam pożywki dla drożdży winiarskich.
  5. Chmiel Mosaic
    Dość młoda odmiana amerykańskiego chmielu zwanego „Citrą na sterydach”. Daje maksymalny aromat cytrusów z nutami żywicznymi. Ja zakupiłem ten chmiel pod postacią granulatu w „Twoim Browarze”.
  6. Skórka pomarańczy bergamotki
    Lubisz aromat earl grey’a? Ja uwielbiam! Herbata ten zapach zawdzięcza właśnie bergamotce. Postaram się żeby mój cydr domowy  również wyróżniał się tym pięknym zapachem. Produkt również dostępny na www.twojbrowar.pl.
  7. Kolendra i trawa cytrynowa
    Wszystko po to by było jeszcze bardziej aromatycznie i jeszcze lepiej 🙂

Wersja dla leniwych i na szybkości

W zasadzie lista będzie podobna jednak dużo krótsza.

  1. 4 litry soku jabłkowego 100%
    Tu nie ma miejsca na ustępstwa. Muszę mieć jak najlepszy produkt początkowy żeby wszystko wyszło jak należy.
  2. Naczynie do fermentacj
    W tym przypadku będzie to balon na wino o pojemności 5l
  3. Drożdże do cydru wraz z pożywką
    Ponownie Ciderini dry oraz pożywka.
  4. Opcjonalnie przyprawy typu chmiel, bergamotka, kolendra czy trawa cytrynowa.
    Nie trzeba ich dodawać i tak będzie świetnie 🙂 Z doświadczenia wiem, że przy kolejnych podejściach zaczniesz eksperymentować 🙂

Najważniejsza jest czystość

Wszystkie narzędzia i sprzęty jakich będzę używał muszą być czyste. Jednak zwykłe umycie ich bieżącą wodą to zdecydowanie za mało.
Przy tej produkcji użyję OXI ONE preparatu do dezynfekcji z aktywnym tlenem, który zagwarantuje mi sterylne środowisko.

A ponieważ chciałem być bardzo pro

Nie pozostaje mi nic innego jak nabyć kapslownice i kapsle oraz zdobyć butelki (zwykłe szklane, najlepiej po piwie o pojemności 0.5l).
Zaopatrzyłem się również (i Tobie tez to radzę) w jedną butelkę plastikową z zakrętką, której użyję do pewnego triku.

I co dalej….

Z tej części dowiedziałeś się czego będziesz potrzebować, żeby przygotować cydr domowej roboty.
Jutro startujemy! Krok po kroku pokażę Ci jak przygotować nastaw i co z nim zrobić.

Te wpisy mogą Ci się spodobać